Έναρξη με τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ ξεκινάει από φέτος τη λειτουργία της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ “ΔΙΟΝΥΣΟΣ” στη Νέα Ορεστιάδα, καλύπτοντας έτσι το κενό σε έναν τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις και συμβάλει καθοριστικά στην πνευματική και πολιτιστική ανόρθωση της τοπικής κοινωνίας του Β. Έβρου. Η Κινηματογραφική Λέσχη “ΔΙΟΝΥΣΟΣ” θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ, καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012.
Η έναρξη αυτής της νέας δράσης του ΔΙΟΝΥΣΟΥ γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φιλοξενώντας για δύο ημέρες ένα κορυφαίο κινηματογραφικό θεσμό της Ελλάδας, με διεθνή απήχηση και αναγνωρισιμότητα: το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Έτσι, για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στη Νέα Ορεστιάδα, κουβαλώντας στις αποσκευές του τις 16 βραβευμένες ταινίες της φετινής, 35ης διοργάνωσης.
Εδώ και δεκαπέντε πλέον χρόνια, οι βραβευμένες και διακριθείσες ταινίες του ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εντάσσονται σ’ ένα μακρύ ταξίδι επαφής με το κινηματογραφόφιλο κοινό, που κάθε χρόνο αποδεικνύει το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον του για το “μικρό”. Η Γερμανία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Σερβία, η Ιταλία, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, καθώς και 60 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας έχουν αποτελέσει σταθμούς, λιμάνια και προορισμούς του ταξιδιού του Φεστιβάλ Δράμας.
Η θέση του Φεστιβάλ Δράμας στο εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο, ως το κορυφαίο φεστιβάλ στο είδος του, αλλά και η διεθνής του αναγνώριση συμβάλλουν σημαντικά στην επιτυχία των ταξιδιών του, που καίριο σκοπό έχουν την προβολή και διάδοση του έργου των νέων κινηματογραφιστών.
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει… στη Νέα Ορεστιάδα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ
Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ (Ορέστου 76, τηλ. 2552028280)
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 | ώρα: 9 μ.μ.
Συνολική Διάρκεια: 115΄
1. «Evergreen» της Ιφιγένειας Κοτσώνη (διάρκ. 14΄)
– Τιμητική Διάκριση Μουσικής στον Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη
Μυθοπλασία. “Μια ξένη φτάνει από το Βορρά σε ένα προϊστορικό χωριό…”
2. «Aroundel» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (διάρκ. 18΄)
– Τιμητική Διάκριση Σκηνικών στην Όλγα Λεοντιάδου
Σπουδαστική, Μυθοπλασία. “Σε ένα απομονωμένο μέρος, μια νεαρή γυναίκα δέχεται γράμματα από κάποιον που βρίσκεται μακρυά. Μια άλλη γυναίκα, μεγαλύτερη σε ηλικία, μοιράζεται μαζί της το ίδιο σπίτι. Ένας νεαρός ταχυδρόμος καταφθάνει εκεί. Ένας άγνωστος σκύλος από την πρώτη στιγμή τον ακολουθεί. Οι χαρακτήρες αρχικά ζουν ξεχωριστά, χωρίς να τους συνδέει κάτι. Ωστόσο, όσο προχωράει η ροή της αφήγησης, τα γράμματα του αποστολέα μοιάζουν να διαπλέκουν με έναν ασυνήθιστο τρόπο τους τρεις ήρωες. Είναι η φωνή του αποστολέα, ή μήπως είναι οι δικές τους φωνές που ποτέ δεν τις άκουσαν;”
3. «Nobody’s Perfetc» της Δέσποινας Καβύρη και του Γιώργου Μαντζουρανίδη (διάρκ. 10΄)
– Τιμητική Διάκριση Μακιγιάζ στην Δήμητρα Προβατάρη
Μυθοπλασία. “Αθήνα. Δεκαετία του ’60. Την υψηλή κοινωνία της πόλης συγκλονίζουν μια σειρά από δολοφονίες. Η Έλενα, μια νεαρή φιλόδοξη δημοσιογράφος, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ιστορίας όπου η λάμψη της κοσμικής ζωής συναντά τις σκιές της εξουσίας…”
4. «11:50» του Στυλιανού Κωνσταντίνου (διάρκ. 15΄)
– Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στον Στυλιανό Κωνσταντίνου
Έλληνες του Κόσμου. Μυθοπλασία. “Ο Zenon ξεκινά τη μέρα του όπως πάντα. Σαφής και ακριβής, όπως οφείλει να είναι κάθε ταριχευτής, αρχίζει την προετοιμασία μίας σωρού. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί είναι συγκεκριμένες και ταχείες. Όμως το επάγγελμα που υπηρετεί εδώ και τόσα χρόνια, αυτή τη μέρα κάτι του επιφυλάσσει. Κάτι… αντιδεοντολογικό.”
5. «Der Spiegel Des Lord Patschog» της Ελίνα Πάνικ (διάρκ. 13΄)
– Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας στον Γιώργο Καρβέλα
Έλληνες του Κόσμου. Μυθοπλασία. “Εμπνευσμένο από το “Lord Patchogue” του Jacques Rigaut, η ταινία μικρού μήκους “Ο καθρέφτης του Λόρδου Πάτσονγκ” είναι μια αλλήγορία για το διχασμό του υποκειμενικού, τον ναρκισσισμό και την αναζήτηση της εικόνας του εαυτού.”
6. «Καθαρό Ραδιόφωνο» τουΓιώργου Τελτζίδη (διάρκ. 14΄)
– Βραβείο Ντοκιμαντέρ
Ντοκιμαντέρ. “Η Στροφή είναι ένα θεραπευτικό πρόγραμμα για έφηβους χρήστες. Κάθε Κυριακή επικοινωνούν με τον έξω κόσμο. Αυτή είναι ιστορία τους.”
7. «Μακαρισμοί» του Αριστοτέλη Μαραγκού (διάρκ. 16΄)
-Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών στις Δέσποινα Ησαΐα και Ιουλία Σταυρίδου
Μυθοπλασία “Ο Κ. είναι ένας γιατρός στην τελευταία μέρα συνταξιοδότησής του. Τα παιδιά του έχουν φύγει στο εξωτερικό και όλοι στην πόλη, η γυναίκα του, οι γείτονες και οι συνάδελφοί του, ασχολούνται με τα επεισόδια και τις πορείες που συμβαίνουν στους δρόμους. Ο Κ. βρίσκει καταφύγιο σε συζητήσεις με νεκρούς φίλους οι οποίοι σχολιάζουν τη ζωή του, καθώς ο ίδιος πρέπει να αποφασίσει ποιο θα είναι το μέλλον του.”
8. «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία (διάρκ. 15΄)
– Χρυσός Διόνυσος – 1ο Βραβείο Μυθοπλασίας
– Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης
– Τιμητική Διάκριση Ήχου στον Λέανδρο Ντούνη
– Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου
Μυθοπλασία. “Είναι μόνη της. Ο κόσμος των ζωντανών είναι μακριά, ενώ ο κόσμος των νεκρών μυρίζει χαμομήλι”
——————————————————-
ΤΡΙΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 | ώρα 9 μ.μ.
Συνολική Διάρκεια: 111΄
1. «Παγόβουνο» του Κωνσταντίνου Γεραμπίνη (διάρκ. 18΄)
– Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη ταινία “Κοινωνικού Προβληματισμού”
Μυθοπλασία. “Ο Στέφανος, ένας υπέρβαρος νέος στη σύγχρονη Αθήνα, υποφέρει μετά το θάνατο του αδερφού του. Ζητώντας εκδίκηση από τον άνθρωπο τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο, μπλέκει σε ένα κόσμο στον οποίο δεν ανήκει.”
2. «Eight-minute deadline» των Ζίνα Παπαδοπούλου και Πέτρου Παπαδόπουλου (διάρκ. 8΄)
– Τιμητική Διάκριση Animation
– Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
Κινούμενα Σχέδια. “Σε έναν κόσμο που δεν επιτρέπονται λάθη, οι συνέπειες της ασυνέπειας είναι οδυνηρές.”
3. «Θόλος» του Νίκου Αποστολόπουλου και Κατερίνα Γεροθανάση (διάρκ. 21΄)
– Βραβείο Σπουδαστικής ταινίας
Σπουδαστική, Μυθοπλασία. “Ο Παύλος και ο Λεόν είναι δύο αχώριστοι φίλοι, οι οποίοι ονειρεύονται να ανοίξουν ένα μπαρ μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Τα SS ψάχνοντας το σπίτι, συλλαμβάνουν τους γονείς του Παύλου, μη μπορώντας να βρουν τον Λεόν. Οι δύο φίλοι ξεκινούν ένα ταξίδι μέσα από τα δάση για να φθάσουν στη Θεσσαλονίκη. Μακριά από τον πολιτισμό, ο Παύλος παλεύει με τη σκοτεινή πλευρά του, η οποία σιγά-σιγά ξυπνά.”
4. «Τσέλσι- Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή (διάρκ. 17΄)
– Αργυρός Διόνυσος – 2ο Βραβείο Μυθοπλασίας
– Τιμητική Διάκριση Σεναρίου στον Αλέξανδρο Χαντζή
– Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Μάκη Παπαδημητρίου
Μυθοπλασία. “Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009. Μετά από ένα σκληρό πρώτο παιχνίδι, Τσέσλι και Μπαρτσελόνα ετοιμάζονται να διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους με σκοπό την πρόκριση στον Τελικό του Champions League. Ο Ανδρέας, παρέα με τον συνάδελφό του Μάριο, θα δουν το ματς. Ποιος θα κερδίσει τελικά;”
5. «Family Tree» του Φωκίωνα Μπόγρη (διάρκ. 10΄)
– Ειδικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»
Μυθοπλασία. “Ο πόλεμος μεταξύ των τριών μελών μια οικογένειας, με φόντο τα προάστια της Αθήνας.”
6. «Η πηγή της νιότης» του Παναγιώτη Ράππα (διάρκ. 16΄)
– Ειδική Μνεία Animation
Κινούμενα Σχέδια. “Βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Λευκάδιου Χερν – Κοϊζούμι Γιακούμο (1850-1904). Πριν πολλά χρόνια, ζούσαν στα βουνά της Ιαπωνίας ένας φτωχός ξυλοκόπος και η γυναίκα του. Ήταν πολύ γέροι και δεν είχαν παιδιά. Κάθ μέρα ο άντρας πήγαινε μόνος στο δάσος…”
7. «The Summer After» του Βασίλη Τζιώκα (διάρκ. 3΄)
– Τιμητική Διάκριση Ειδικών Effects στον Βασίλη Τζιώκα
Μυθοπλασία. “Ένα (πολύ) ζεστό μεσημέρι…”
8. «Ghost In The Machine» του Oliver Krimpas (διάρκ. 18΄)
– Βραβείο «Έλληνες του Κόσμου-Σωκράτης Δημητριάδης»
– Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Jessica Gunning
Έλληνες του Κόσμου. Μυθοπλασία. “Ένα καταπιεσμένο κορίτσι που ζει σε μια φάρμα, εκδικείται τον βάναυσο πατέρα του με τη βοήθεια του μοναδικού του φίλου, ενός σκουριασμένου τρακτέρ 60 ετών…”
Πείτε μας την γνώμη σας