Όλα έτοιμα για το 15ο! Το Πρόγραμμα…

 

 

Η Καρδιά του Ερασιτεχνικού Θεάτρου χτυπάει δυνατά για 15η συνεχή χρονιά στη Νέα Ορεστιάδα Έβρου

 

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνει φέτος το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνεται στη βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας, τη Νέα Ορεστιάδα Έβρου, όπου το Γκατζολάκι συνεχίζει και φέτος να τρυπώνει τη μουσούδα του παντού, να πεισμώνει, να αισιοδοξεί, να χαμογελά, να ελπίζει και να καλεί τον κόσμο σε… θεατρική εξέγερση!

 

Έτσι, από την Κυριακή 24 έως και την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014, διοργανώνεται το 15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας με ένα πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων από όλη την Ελλάδα. Οι ερασιτεχνικοί θίασοι φτάνουν στον ακριτικό Έβρο για να λάβουν μέρος σε έναν θεατρικό διαγωνισμό που στόχο έχει την ανάδειξη του καλού Ερασιτεχνικού Θεάτρου και τη συνεχή βελτίωση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος όλων αυτών που, χωρίς οικονομικές απολαβές αλλά με κατάθεση ψυχής, αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους στο Θέατρο.

 

Η Ζωή Λάσκαρη το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ

zoi-timomeno

 

Φέτος το Φεστιβάλ γιορτάζει τα 15 χρόνια του και ο διοργανωτής Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ τα 25 χρόνια ζωής. Αυτήν την επετειακή χρονιά, η μεγαλύτερη Γιορτή Ερασιτεχνικού Θεάτρου της χώρας είναι αφιερωμένη σε μία γυναίκα-μύθο του Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου, τη ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ. Για την αγαπημένη ηθοποιό θα μιλήσουν κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ (Κυριακή 24/8) ο δημοσιογράφος-ποιητής Θανάσης Νιάρχος, ο συγγραφέας Γιώργος Σιδέρης, καθώς και φίλοι συνεργάτες της από την πολύχρονη δημιουργική πορεία της. Η Ζωή Λάσκαρη θα παραβρεθεί στο τιμητικό αφιέρωμα που της ετοιμάζουν οι διοργανωτές, θα παραλάβει την τιμητική της διάκριση, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παρακολουθήσει και τους πρώτους διαγωνιζόμενους ερασιτεχνικούς θιάσους.

 

Η Κριτική Επιτροπή

kritiki epitropi

Ανανεωμένη θα είναι φέτος η Κριτική Επιτροπή του 15ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Νέα Ορεστιάδα Έβρου. Με τους συγκεκριμένους αξιόλογους, έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, διασφαλίζεται για μία ακόμη χρονιά η σοβαρή και έγκυρη αξιολόγηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων που θα λάβουν μέρος στην τελική φάση του διαγωνιστικού μέρους, με απόλυτο σεβασμό στην κατάθεση ψυχής των Ερασιτεχνών όλης της χώρας. Την Κριτική Επιτροπή που θα παρακολουθήσει και θα αξιολογήσει όλες τις παραστάσεις στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο της Νέας Ορεστιάδας, αποτελούν οι (αλφαβητικά):

Γιάννης Βογιατζής (ηθοποιός), Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (ηθοποιός), Εύα Καμινάρη (ηθοποιός), Ντίνα Κώνστα (ηθοποιός), Γιάννης Μαργαρώνης (χορογράφος), Νεφέλη Ορφανού (ηθοποιός), Θανάσης Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης, ηθοποιός), Μίρκα Παπακωνσταντίνου (ηθοποιός), Σπύρος Φωκάς (ηθοποιός).

 

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει, όπως κάθε χρόνο, ο Αλέξης Κωστάλας.

o parousiastis mas

 

Το Πρόγραμμα
Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ορεστιάδας, ώρα 9 μ.μ.
(σε περίπτωση κακοκαιρίας στο “Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ”)
 

oi parastaseis

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/8
– Τελετή Έναρξης.
– Θεατρική παράσταση εκτός συναγωνισμού: Υπάρχει και φιλότιμο των Αλ. Σακελλάριου & Χ. Γιαννακόπουλου, από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Τιμητικό Αφιέρωμα στη Ζωή Λάσκαρη
 
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 25/8
Θεατρική ομάδα «Carpe Diem» Δήμου Ζωγράφου
Το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή: Μια ιστορία για την Ελλάδα. Διασκευή για θέατρο: Σταμάτης Φασουλής – Θανάσης Νιάρχος
 
ΤΡΙΤΗ 26/8
Θεατρικό Εργαστήρι «Έκφραση» Ιωαννίνων
Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα, των Μπόργκενσον, Λογκ & Σίγκερ
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 27/8
Πολιτιστικός Σύλλογος «Απόλλων» Περιγιαλίου Δήμου Κορινθίων
Κομέντια, του Γιώργου Σκούρτη
 
ΠΕΜΠΤΗ 28/8
Θεατρικός Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Νομού Θεσ/νίκης «Διθύραμβος Εξ Αμάξης»
Γριοθεσία, συγγραφείς τα μέλη της ομάδας: Αφροδίτη Ιωάννου, Ιωάννα Κατσαρού
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/8
«Θεατροδρόμιο» Κοζάνης
Η Φόνισσα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/8
Θεατρική Ομάδα Πυλαίας
Οδυσσέα γύρισε σπίτι, του Ιάκωβου Καμπανέλλη
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 31/8
– Τελετή Λήξης
– Θεατρική παράσταση εκτός συναγωνισμού: Γιατρός με το Στανιό του Μολιέρου, από τη Θεατρική Ομάδα του Μ.Π.Σ. Νέας Περάμου Καβάλας
 
– Απονομή Βραβείων

 

—————————–

Η διαδικασία επιλογής:

Το Φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό και απευθύνεται κάθε χρόνο σε ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα (θεατρικές ομάδες ενηλίκων από δήμους, συλλόγους, πανεπιστήμια και κάθε πολιτιστικό φορέα της χώρας), για όλα τα είδη θεάτρου εκτός αρχαίου δράματος και παιδικού θεάτρου. Στις 4 Ιουλίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή φακέλων συμμετοχής των ενδιαφερόμενων θεατρικών ομάδων, συγκεντρώθηκαν 34 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Η αξιολόγηση των φακέλων συμμετοχής και η επιλογή των θιάσων που λαμβάνουν μέρος στην τελική φάση του Φεστιβάλ, έγινε από 43 μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ και του Θεατρικού Συλλόγου Διδυμοτείχου, με προεδρεύοντα τον ηθοποιό Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, οι οποίοι παρακολούθησαν επί τριημέρου τα dvd των παραστάσεων στην οθόνη κινηματογράφου του Θεάτρου ΔΙΟΝΥΣΟΣ. Στην προκριματική φάση επιλέχθηκαν οι πρώτες 18 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις, εκ των οποίων στην τελική φάση του διαγωνιστικού μέρους επιλέχθηκαν τα καλύτερα έξι θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα και έξι αναπληρωματικά.

 

———————————————————————————————————————

– Διοργάνωση: ΔΙΟΝΥΣΟΣ Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας
– Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και το Δήμο Ορεστιάδας
– Με την ευγενική υποστήριξη του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
 
 
Πληροφορίες:
ΔΙΟΝΥΣΟΣ | τ. 2552028280, mail@dionysos-net.gr, www.dionysos-net.gr

 

 

Πείτε μας την γνώμη σας

* Το όνομα, το email και το σχόλιο είναι υποχρεωτικά.

Εισαγωγικό Σημείωμα

Στη Νέα Ορεστιάδα, από το 1988 λειτουργεί αδιάκοπα το Θεατρικό Εργαστήρι Ν. Ορεστιάδας που αρχικά δημιουργήθηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης και από το 1996 έως τον Απρίλιο του 2004 αποτελούσε τμήμα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν. Ορεστιάδας. Στη συνέχεια (τον Απρίλιο του 2004) οι άνθρωποι του Θεατρικού Εργαστηρίου Ν. Ορεστιάδας, προχώρησαν σε νέες δημιουργικές κινήσεις ιδρύοντας τον ΔΙΟΝΥΣΟ, που με τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας και έδρα την πόλη της Ν. Ορεστιάδας, αναπτύσσει την πρότυπη και πολύπλευρη δράση του στους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, υπηρετώντας την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση κυρίως μέσα από την εθελοντική πρωτοβουλία και προσφορά. Φυσικά το υπάρχον Θεατρικό Εργαστήρι της Ν. Ορεστιάδας αποτελεί το "θεμέλιο λίθο" στη δραστηριότητα του ΔΙΟΝΥΣΟΥ.

Αρχείο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ…

Η νέα σελίδα του ΔΙΟΝΥΣΟΥ... Ενημερώνεται συνεχώς με νέα για τη δραστηριότητα και τις παραστάσεις. Σύντομα θα εμπλουτιστεί και με αρχειακό υλικό από την ιστορία του ΔΙΟΝΥΣΟΥ... Παλαιότερα θέματα στο... πρώην blog