Όλα όσα έγιναν στο 16ο… (+photos)

Έπεσε η αυλαία της 8ήμερης Γιορτής Θεάτρου με την απονομή των βραβείων και μεγάλο νικητή το Ερασιτεχνικό Θέατρο

“Η αυλή των θαυμάτων” από την Πυλαία Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε ως η καλύτερη ερασιτεχνική παράσταση της Ελλάδας

Με την απονομή των βραβείων στις διαγωνιζόμενες παραστάσεις, έπεσε η αυλαία του 16ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορεστιάδα Έβρου από τις 29 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2015. Η αυλαία άνοιξε το Σάββατο 29 Αυγούστου με την παράσταση “Δον Καμίλλο” από τον διοργανωτή ΔΙΟΝΥΣΟ και με τιμώμενο πρόσωπο της έναρξης τον δημοφιλή ηθοποιό Αντώνη Λουδάρο τον οποίο προλόγισε η ηθοποιός και συνεργάτιδά του Νεφέλη Ορφανού.

LOUDAROS
Ο Αντώνης Λουδάρος
DIONYSOS-LOYDAROS
Ο Θίασος του «Δον Καμίλλο» με τον Αντώνη Λουδάρο και τη Νεφέλη Ορφανού

 

Στη συνέχεια, από την Κυριακή 30/8 έως και την Παρασκευή 4/9 έλαβε χώρα το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, όπου έξι θεατρικές ομάδες, έπειτα από διαδικασίες συμμετοχών, προκριματικής φάσης και τελικής επιλογής τους, παρουσίασαν τις παραστάσεις τους στο θεατρόφιλο κοινό της ακριτικής περιοχής και στην κριτική επιτροπή. Την κριτική επιτροπή που παρακολούθησε και αξιολόγησε τις διαγωνιζόμενες παραστάσεις αποτελούσαν οι ηθοποιοί Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Άννα Κουρή και Ελένη Κρίτα, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και ο χορογράφος Γιάννης Μαργαρώνης.

EPITROPI
Η Κριτική Επιτροπή (από αριστερά: Γ. Μαργαρώνης, Α. Κουρή, Ε. Κρίτα, Μ. Μανουσάκης, Α. Θεοδωρακόπουλος) και στη μέση ο Δημήτρης Μαυρόπουλος

 

Το Φεστιβάλ το οποίο παρουσίασε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ο Αλέξης Κωστάλας, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου μια μία μαγική βραδιά λήξης η οποία περιελάμβανε την παράσταση της Εφηβικής Ομάδας του ΔΙΟΝΥΣΟΥ με αποσπάσματα από τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.

LYSISTRATH EFHBIKO DIONYSOY
Τα παιδιά από την Εφηβική Ομάδα του ΔΙΟΝΥΣΟΥ στη «Λυσιστράτη» τους

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το τιμητικό αφιέρωμα στον αγαπημένο ηθοποιό Δημήτρη Μαυρόπουλο, για τον οποίο μίλησε η Ελένη Κρίτα και ακολούθησε ένα συγκινητικό αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπόντα μουσικοσυνθέτη Βασίλη Δημητρίου, στον οποίο ήταν αφιερωμένη όλη η φετινή διοργάνωση. Η βραδιά και το οκταήμερο του Φεστιβάλ, ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων.

DHMHTRIOU
Από το Αφιέρωμα στον Βασίλη Δημητρίου. Ο Αργύρης Δεβετζής στο πιάνο, η Αργυρώ Καραβά στο τραγούδι και μέλη του ΔΙΟΝΥΣΟΥ στη χορωδία.

 

MAYROPOULOS2
Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος παραλαμβάνει την τιμητική του διάκριση από τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη.

 

 

Τα Βραβεία

Σχετικά με τα βραβεία του διαγωνιστικού μέρους, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η «Θεατρική Πύλη» του Συλλόγου Πολιτών Πυλαίας «Η Πύλη» η οποία με την παράσταση του έργου “Η Αυλή των Θαυμάτων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη απέσπασε τα εξής βραβεία: 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης, 1ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης, βραβείο σκηνοθεσίας στον Ηλία Λουκάτο, βραβείο σκηνογραφίας στους Βαγγέλη Ρικούδη, Αντώνη Βασιλειάδη, Φίλιππο Φωτιάδη και βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου στον Γιώργο Βαβούρα για την ερμηνεία του στο ρόλο του «Γιάννη».

Pylaia_A Braveio-1
«Η Αυλή των Θαυμάτων» από την Πυλαία Θεσσαλονίκης

 

Στη συνέχεια, η Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικής Κίνησης Νομού Ροδόπης για την παράσταση του έργου «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Edward Albee απέσπασε το 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης, βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στη Χρυσούλα Κυρατζόγλου για την ερμηνεία της στο ρόλο της “Μάρθας”, βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου στον Κώστα Μαυρίδη για την ερμηνεία του στο ρόλο του “Τζορτζ” και βραβείο μουσικής επιμέλειας στον Κώστα Μαυρίδη.

KOMOTHNH-2o BRAVEIO
«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» από την Κομοτηνή

 

Το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης για την παράσταση του έργου “Ματωμένος Γάμος” του F.G. Lorca πήρε το 3ο βραβείο καλύτερης παράστασης, 3ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης, βραβείο ενδυματολογίας στις Ελένη Αρχοντή & Βάσω Καρανίκα και βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου στη Βιβή Ζαφείρη για την ερμηνεία της στο ρόλο της «Δούλας»

SPERXEIADA- 3o BRAVEIO
«Ματωμένος Γάμος» από τη Σπερχειάδα-Μακρακώμη

 

Τέλος, η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου για την παράσταση του έργου «Μπεσαμέλα» του Μάνου Μανιά απέσπασε από το κοινό το 2ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης και από την κριτική επιτροπή το βραβείο φωτισμού στον Σταύρο Σταυρακάκη

MPESAMELA
«Μπεσαμέλα» από το Ηράκλειο Κρήτης

 

Στην τελική φάση του διαγωνιστικού μέρους, χωρίς να καταφέρουν να λάβουν κάποια βραβεία, συμμετείχαν το Θεατρικό Εργαστήρι Αναπτυξιακής Δήμου Νέστου με το έργο “Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται” του Robert Thomas και ο Πολιτιστικός Θεατρικός Σύλλογος Αλμωπίας “Έκφραση” με το έργο “Άγριες Διαθέσεις” του John Tobias.

OKTO GYNAIKES
«Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» από την Χρυσούπολη

 

AGRIES DIATHESEIS
«Άγριες διαθέσεις» από την Αλμωπία

 

———————————————————————————————————————
Διοργάνωση: ΔΙΟΝΥΣΟΣ Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας
σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης – Π.Ε. Έβρου και τον Δήμο Ορεστιάδας.

 

MAYROPOULOS3 MAYROPOULOS1 LOUDAROS-ORFANOY KOSTALAS1 KOSTALAS KOSMOS

 

Πείτε μας την γνώμη σας

* Το όνομα, το email και το σχόλιο είναι υποχρεωτικά.

Εισαγωγικό Σημείωμα

Στη Νέα Ορεστιάδα, από το 1988 λειτουργεί αδιάκοπα το Θεατρικό Εργαστήρι Ν. Ορεστιάδας που αρχικά δημιουργήθηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης και από το 1996 έως τον Απρίλιο του 2004 αποτελούσε τμήμα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν. Ορεστιάδας. Στη συνέχεια (τον Απρίλιο του 2004) οι άνθρωποι του Θεατρικού Εργαστηρίου Ν. Ορεστιάδας, προχώρησαν σε νέες δημιουργικές κινήσεις ιδρύοντας τον ΔΙΟΝΥΣΟ, που με τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας και έδρα την πόλη της Ν. Ορεστιάδας, αναπτύσσει την πρότυπη και πολύπλευρη δράση του στους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, υπηρετώντας την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση κυρίως μέσα από την εθελοντική πρωτοβουλία και προσφορά. Φυσικά το υπάρχον Θεατρικό Εργαστήρι της Ν. Ορεστιάδας αποτελεί το "θεμέλιο λίθο" στη δραστηριότητα του ΔΙΟΝΥΣΟΥ.

Αρχείο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ…

Η νέα σελίδα του ΔΙΟΝΥΣΟΥ... Ενημερώνεται συνεχώς με νέα για τη δραστηριότητα και τις παραστάσεις. Σύντομα θα εμπλουτιστεί και με αρχειακό υλικό από την ιστορία του ΔΙΟΝΥΣΟΥ... Παλαιότερα θέματα στο... πρώην blog